Τριλογία στη Μυθολογία

Mέρος 3o!

Αγαπημένες φατσούλες. Κάποιο ταξιδιάρικο πουλάκι σφύριξε στο δεξί μου αυτί ότι είστε διακοπές και ξεκουράζεστε. Σας είδε λέει να κολυμπάτε με τις ώρες, να κάνετε ποδήλατο και πατίνι, να παίζετε κρυφτό και ένα σωρό άλλα παιχνίδια. Ρώτησα το πουλάκι αν είδε κανένα παιδάκι να διασκεδάζει με το junior και προς μεγάλη μου έκπληξη μου απάντησε «ουουουου! πολλά παιδάκια!». Τότε κι εγώ σκέφτηκα να σας ετοιμάσω το 3o μέρος από την «Τριλογία στη Μυθολογία» μια και σας το είχα υποσχεθεί. `Εκατσα τότε στο γραφειάκι μου, το έγραψα και σας το παρουσιάζω. Επειδή όμως είναι μεγάλο και δεν θέλω να μου κουραστείτε, το χωρίζω σε δύο ενότητες. Σας εύχομαι καλές διακοπές και καλή ξεκούραση.

-----------------

Τα ταξίδια του Οδυσσέα με όλους εμάς ... παρέα!

Διαβάστε, εκτυπώστε, συμπληρώστε τα κενά και κάντε μία ολοκληρωμένη ιστορία. `Οποιος δυσκολευτεί, θα βρει στο τέλος ανακατεμένες τις λεξούλες που λείπουν.

 
 
1η ενότητα  

Ο Οδυσσέας είναι στην Τροία με τους συντρόφους του πολεμώντας τους Τ............. `Ενας πόλεμος που κράτησε ......... ολόκληρα χρόνια. Μια και δεν βλέπει να τους νικάει σκαρφίζεται σκανταλιά. Κάνει πως παραδέχεται την ήττα του και τους μεθάει με κρασιά 1ης ποιότητας για τα καλά. Κρύβονται στο Δούρειο `Ιππο μέχρι που οι Τρώες γίνονται σκνίπα, αρχίζουν να βλέπουν ροζ ελεφαντάκια,  πράσινα άλογα και το Δούρειο `Ιππο να χλιμιντρίζει. `Ετσι το βράδυ που όλοι κοιμούνται του καλού και του κακού τους του καιρού, ο Οδυσσέας βρίσκει ευκαιρία και βάζει φωτιά στην Τροία. Μετά παίρνει τους συντρόφους του, μπαίνουν όλοι στα καράβια τους και όπου φύγει – φύγει. Για σουβενίρ τους αφήνουν το Δ..........  `Ι............, που νομίζω ότι κάηκε κι αυτός .  
  

Οι θεοί έχουν θυμώσει για τα καλά με τη συμπεριφορά του Οδυσσέα που το παίζει, και καλά κάνει, ατρόμητος και αποφασίζουν να του κάνουν το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα του αρκετά δύσκολο και μακρύ!!!

 

Πλακώνουν κάτι καταιγίδες, οι κεραυνοί χορεύουν πάνω από τα κεφάλια τους κι έτσι Οδυσσέας και σύντροφοι κάνουν μία στάση στη χώρα των Κικόνων. Οι  Κ.............. είναι κάτι γίγαντες πολύ θυμωμένοι, ίσως γιατί θα κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη τους, οι οποίοι βάλθηκαν να παλεύουν με τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του. Μάχη δύσκολη, εκεί χάθηκαν μερικοί, αλλά ευτυχώς οι υπόλοιποι γλίτωσαν και έτσι φύγανε χωρίς να αφήσουν διεύθυνση.

 

Μετά από πολύωρο ταξίδι φτάσανε στη χώρα των Λ.............. `Ηταν ένας πολύ φιλικός και ήρεμος λαός. `Ομως κι εδώ υπήρχε κάποιος λάκκος μες στη φάβα!!! Τα φρούτα τους και συγκεκριμένα οι λωτοί, που όποιος έτρωγε κανά δυο κιλά, πέρα από το κόψιμο που τους πήγαινε, πάθαινε και αμνησία. Ξέχναγε την πατρίδα του και έμενε εκεί για πάντα. `Ετσι, μερικοί σύντροφοι την πάτησαν, έφαγαν λωτούς κι αποχαιρέτησαν πανηγυρικά την πατρίδα τους. 

Οι υπόλοιποι φύγανε άρον - άρον, ώσπου φτάσανε στη χώρα των Κυκλώπων. Οι Κύκλωπες ήταν γίγαντες με χαρακτηριστικό το ένα και μοναδικό μάτι στο κέντρο του μετώπου τους. Βέβαια έτσι κάνανε και οικονομία στα γυαλιά μυωπίας και ήλιου!!!  Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι που είχαν σιγά -  σιγά λυσσάξει της πείνας με τόσες περιπέτειες πήγανε σε μια σπηλιά, όπου εκεί βρήκαν ένα σωρό φαγητά και πέσανε με τα μούτρα. Βέβαια τα σκεύη και οι μερίδες ήταν τεράστια σε μέγεθος, αλλά με τέτοια πείνα που τους έδερνε δεν το πρόσεξαν. `Ομως σ’ αυτή τη σπηλιά ζούσε ο Κύκλωπας Π..............., γιος του θεού Ποσειδώνα.  Μόλις ο Πολύφημος μπήκε στη σπηλιά και τους είδε να τρωνε τα φαγητά του, αφενός θύμωσε και αφετέρου του άνοιξε η όρεξη βλέποντας ανθρώπινα μεζεδάκια. Κάνει τότε μια κίνηση με το τεράστιο χέρι του, πιάνει μια χούφτα συντρόφους, πώς λέμε μια χούφτα στραγάλια, και τους κάνει μια χαψιά!!! Επικίνδυνα τα πράγματα. Ο Οδυσσέας όμως δεν πτοείται και βάζει σε εφαρμογή σχέδιο πονηρό. Ποτίζουν τον Κύκλωπα με κρασί, τον κάνουν φέσι και μ’ ένα μεγάλο κούτσουρο τον καρφώνουν στο μάτι. Τυφλός ο Κύκλωπας, μέσα στους πόνους του ζητεί τουλάχιστον να μάθει ποιος τον τύφλωσε για να το πει στον οφθαλμίατρό του. Σιγά μην του πει ο Οδυσσέας το αληθινό του όνομα. Του συστήνεται λοιπόν με το όνομα «Κ............». Ο Κύκλωπας που δεν φημιζόταν και για την τεράστια εξυπνάδα του αρχίζει τις απειλές κι από τα νεύρα του ανοίγει πόρτες, σπάει πράγματα κι από την τρομάρα τους τα πρόβατα και τα γουρούνια που είχε στη σπηλιά του την κοπάνησαν γι’ άλλο νησάκι!!! `Ελα όμως που είχαν κρυφτεί στα ζωάκια ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι κι έτσι γλίτωσαν κι από κει. `Οταν ήρθαν και οι άλλοι Κύκλωπες στη σπηλιά, γιατί άκουσαν τις φωνές του Πολύφημου, τον πλάκωσαν στις καρπαζιές όταν τους είπε ότι τον τύφλωσε ο Κανένας!!!

Ο Π................ όμως, ο θεός της θάλασσας ήταν πολύ θυμωμένος γιατί ο γιόκας του τυφλώθηκε εξαιτίας του Οδυσσέα που ήδη του τα είχε μαζεμένα. `Ετσι έριξε τους κεραυνούς τους, φύσηξε δυνατά και τα καράβια του Οδυσσέα χοροπηδούσαν μέσα στη θάλασσα.

Με τα πολλά φτάσανε στο νησί του Α............, του θεού του ανέμου. Αυτός ήταν πολύ καλός θεός, τους έκανε και το τραπέζι, φάγανε μέχρι που σκάσανε όλοι τους και στο τέλος χάρισε στον Οδυσσέα έναν ασκό όπου μέσα είχε φυσήξει όλους τους κακούς ανέμους. Είχε κρατήσει απέξω μόνο τον Ζ............ τον καλό άνεμο για το ταξίδι τους. Είχε συμβουλέψει τον Οδυσσέα να μην ανοίξει τον ασκό γιατί τότε θα έβγαιναν οι κακοί άνεμοι και τότε ... «έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι βουνά, ραχούλες»!!!

Συνεχίζοντας το ταξίδι τους, σε κάποια στιγμή ο Οδυσσέας γλάρωσε με το απαλό κούνημα της θάλασσας και θέλησε να πάρει έναν υπνάκο. Τότε οι σύντροφοι, που νόμιζαν ότι ο ασκός είχε μέσα χρήματα, θέλησαν να τον ανοίξουν για να τα μοιραστούν. Τελικά αυτό που μοιράστηκαν ήταν οι κακοί άνεμοι που αναποδογύρισαν αρκετά καράβια, σύντροφοι σκοτώθηκαν, άλλοι είχαν ναυτία κι άλλοι μαζί με τον Οδυσσέα σώθηκαν. Τι διακοπές κι αυτές!!!

Πάνω λοιπόν που είχε τελειώσει κι αυτή η περιπέτειά τους και ήταν μετανοιωμένοι για την περιέργειά τους να κι εμφανίζονται οι Λ................ , κάτι γίγαντες που είχαν αράξει πάνω από κάτι βράχους σ’ ένα στενό στη θάλασσα.  Μόλις ένα καράβι προσπαθούσε να περάσει από το στενό αυτό, τσουπ! το στενό έκλεινε και το καράβι χαλκομανία!!! Εκεί χάθηκαν κι άλλα καράβια, ευτυχώς όχι όλα, κι όχι αυτό που ήταν μέσα ο Οδυσσέας.  


Πάνω που λέγανε πως έπρεπε να τους κάνει αγιασμό κανένας καλός παπάς για την ατυχία που τους έδερνε, φτάσανε στο νησί της όμορφης μάγισσας Κ............ Αυτή ήταν μία καλή σχετικά μάγισσα μέχρι βέβαια να ξυπνήσει στραβά. Μόλις είδε τους συντρόφους, τους μεταμόρφωσε αμέσως σε γ................ δίνοντάς τους να πιουν ένα μαγικό φίλτρο. `Ομως ο Οδυσσέας είχε ήδη προειδοποιηθεί από τον θεό Ε....... και είχε πιει από πριν το αντίδοτο. `Ετσι, όταν η Κ.......... τον κέρασε το μαγικό φίλτρο ο Οδυσσέας το ήπιε και φυσικά χαμπάρι. Ούτε σε γουρούνι μεταμορφώθηκε ούτε σε τίποτα. Αφού στο τέλος η Κ......... αγανακτισμένη που δεν τον έπιανε τίποτα του είπε: «Μα καλά, γουρούνι είσαι»; `Ετσι, αναγκάστηκε να μεταμορφώσει τους συντρόφους πάλι σε κανονικούς ανθρώπους, κι αφού ξύπνησε ίσια την επόμενη μέρα, τους χάρισε μέλι, γάλα και ένα αρνάκι (το καημένο), προκειμένου να τα προσφέρουν στους θεούς μπας και κατευνάσουν τα πνεύματα.  Οι θεοί μαλάκωσαν λιγάκι και μάλιστα τον οδήγησαν στον κάτω κόσμο, στον `Α........., όπου εκεί θα έβλεπε ο Οδυσσέας παλιούς φίλους και αγαπημένους. Δυστυχώς όμως, εκεί βρήκε και τη μητέρα του, η οποία είχε αυτοκτονήσει από τη στενοχώρια της νομίζοντας ότι ο γιος της είχε πεθάνει.

Μα τι έχει περάσει κι αυτός ο άνθρωπος. Τι αμαρτίες πληρώνει.... βγήκε στενοχωρημένος από τον κάτω κόσμο, αλλά και συγκινημένος που είχε ανταλλάξει λόγια αγάπης με τη μητέρα του. `Ηθελε σαν τρελός να φτάσει πια στην πατρίδα του την Ι........... .

Ξαναμπήκαν στα καράβια τους και συνεχίσανε το ταξίδι τους φωνάζοντας όλοι μαζί με μια φωνή «Ιθάκη σου ερχόμαστε». Δεν το νομίζω βέβαια, διότι στη θάλασσα που ταξιδεύανε συναντήσανε τις Σ............!!! Αλλά αυτή την περιπέτεια καθώς και τις υπόλοιπες που ζήσανε ο Οδυσσέας και σύντροφοι, θα τα πούμε στο επόμενο επεισόδιο.

                                                    Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι  . . .  

Δούρειος `Ιππος, Σειρήνες, Λαιστρυγόνες, Τρώες, γουρούνια, Ιθάκη, Λωτοφάγοι, Ζέφυρος, 10, Ερμής, `Αδης, Αίολος, Πολύφημος, Κίρκη, Κανένας, Ποσειδώνας.

           
Μαρία  Κίτρα
maraki@
junior.gr  

 

Επόμενο