Ηρακλής
`Ενας γενναίος μερακλής!
 


`Ένα από τα πιο γενναία παλικάρια της μυθολογίας μας ήταν σίγουρα ο Ηρακλής. `Εγινε ξακουστός μέσα από τα κατορθώματά του, τους άθλους και το ήθος του. Μπορεί συνολικά να είχε σκοτώσει καμιά εκατοστή ανθρώπους και ζώα, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες, μπροστά στη γενναιότητα και το θάρρος του! Βέβαια, αν όλα αυτά που έκανε ο Ηρακλής τότε τα έκανε στη σημερινή εποχή, ίσως και να ήταν στον Κορυδαλλό δις ισόβια!
Ας δούμε όμως μαζί και ας θυμηθούμε μ’ έναν χιουμοριστικό τρόπο τη ζωή και τους άθλους του καλού μας Ηρακλή!


Ενότητα πρώτη (1η)
Ατρόμητος από … κούνια


Ο καλός μας Ηρακλής γεννήθηκε στην Αθήνα. Μπαμπάκας του ήταν ο Αμφιτρύωνας και μανούλα του η Αλκμήνη. Τώρα γι’ αυτό δεν είμαστε και πολύ σίγουροι μια και υπήρχαν ισχυρές φήμες ότι ήταν τέκνο του Δία, κι εκτός αυτού το μωρό το έφερε ένας κολλητός πελαργός του Δία!
Ο Ηρακλής ήταν ένα πολύ όμορφο μωράκι, με μπουκλάκια ξανθά, κατακόκκινα χειλάκια και ροδαλά μάγουλα. `Επινε 5 λίτρα φρέσκο γάλα κατσίκας στην καθισιά του.


Η `Ηρα, η σύζυγος του Δία και γνωστή ζηλιάρα μισούσε τον Ηρακλή από μωρό γιατί ο Δίας έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό το μωρό, άρα μάλλον οι φήμες ήταν αληθινές… Για να τον εκδικηθεί λοιπόν, μια νύχτα καλοκαιρινή η `Ηρ
α έστειλε δύο τεράστια δηλητηριώδη φίδια από τη συλλογή της, με προορισμό να μπουν στην κούνια του Ηρακλάκου και να τον σκοτώσουν. `Ετσι κι έγινε λοιπόν. Τα φίδια σύρθηκαν στο παιδικό δωμάτιο, ανέβηκαν στην κούνια και είδαν τον Ηρακλάκο να παίζει με κάτι στρατιωτάκια. Καθίσανε κι αυτά καμιά ώρα στην άκρη μήπως και κοιμηθεί το μωρό αλλά αυτό τίποτα. Κάποια στιγμή μάλιστα το γαλάζιο μάτι του Ηρακλή είδε τα φίδια που μουρμουρούσαν μεταξύ τους. Ο Ηρακλάκος τα πέρασε για παιχνίδια. Τα πήρε στα δυο του χεράκια και ξεκίνησε ένα νέο παιχνίδι. Τα΄βαζε να παλεύουν μεταξύ τους, τα πέταγε από δω από εκεί, έβαζε πάνω τους κάτι τανκ με μπαταρίες ε, κι όπως καταλαβαίνετε τους βγήκε η γλώσσα των φιδιών και πέθαναν. `Ετσι, ο Ηρακλάκος μόλις είδε ότι τα φίδια – παιχνίδια δεν κουνιόντουσαν, τα βαρέθηκε και τα πέταξε από το παράθυρο όπου τα φάγανε τα κατοικίδια λιοντάρια του. Η `Ηρα έσκασε από το κακό της αλλά κι από μια πίτσα που είχε φάει μόνη της από την αγωνία. Πίνοντας αργότερα μια σόδα σκέφτηκε ότι αυτό το μωράκι είναι πολύ δυνατό και πρέπει να προσέχει. Θα του έδειχνε όμως στο μέλλον ποια είναι η `Ηρα η θεά ζηλιάρα!


Περάσανε λίγα χρόνια ώσπου ο Ηρακλής στην ηλικία των 18 χρονών είχε γίνει ένας ψηλός και ωραιότατος νεαρός όπου κανείς δεν μπορούσε να του παραβγεί στη δύναμη και στη χάρη. Μάλιστα του είχαν προτείνει να παίξει και στον κινηματογράφο την ταινία «Ηρακλής πέρα από το μύθο» αλλά αρνήθηκε γιατί δεν του άρεσε ο τίτλος.


Μια μέρα λοιπόν εκεί που περπατούσε στο δρόμο προκειμένου να χωνέψει ένα αγριογούρουνο που είχε φάει, κάποια στιγμή σαν να έγινε σεισμός και ο δρόμος χωρίστηκε στα δύο. Τότε παρουσιάστηκαν στις δυο πλευρές του δρόμου δύο πολύ όμορφες γυναίκες. Η μία ήταν ντυμένη με φανταχτερά ρούχα και χρώματα και η άλλη ήταν πολύ σεμνή
- Καλέ ποιες είστε εσείς; Τροχονόμο
ι γυναίκες;
- `Όχι, απάντησε η μία. Το όνομά μου είναι Κακία κι αν έρθεις μαζί μου θα γίνεις πολύ ευτυχισμένος.
- Χμμμ! Ενδιαφέρον, είπε ο Ηρακλής. Κι εσύ ποια είσαι; ρώτησε την άλλη κοπέλα.
- Εγώ, να σου πω την αλήθεια πάντα ήθελα να γίνω τροχονόμος αλλά με νευριάζει το καπέλο που φοράνε. Το όνομά μου είναι Αρετή κι αν έρθεις μαζί μου, πρώτα θα μου κουβαλάς τις βαλίτσες γιατί μου έχει πέσει η μέση με τόσα ταξίδια και δεύτερον μαζί μου θα γνωρίσεις την αγάπη, τον σεβασμό και την εκτίμηση.
- Ωραία ιδέα. Ο Σεβασμός, η Αγάπη και η Εκτίμηση είναι φίλοι σου από το σχολείο;


Ο Δίας που παρακολουθούσε από ψηλά παραλίγο να του ρίξει έναν κεραυνό για την κοτσάνα που είχε αμολήσει.
- Θα έρθω μαζί σου Αρετή αλλά μισό λεπτάκι να κλείσω κι ένα ραντεβού με την Κακία για να μην κλαίει, είπε ο Ηρακλής.
… Κι έτσι ακολουθώντας την Αρετή έμαθε να εκτιμάει να σέβεται να αγαπάει και να … κουβαλάει τις βαλίτσες της!
Περάσανε πάλι κάμποσα χρονάκια και ο Ηρακλής παντρεύτηκε, έκανε παιδιά, και πέρναγε ζωή χαρισάμενη. Η `Ηρα όμως που παρακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια τη ζωή του Ηρακλή δεν την άντεχε τόση ευτυχία. `Ετσι μια μέρα, με τα μαγικά και θεϊκά της κόλπα σάλεψε τα μυαλά του Ηρακλή με αποτέλεσμα αυτός να σκοτώσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Μετά το μαζικό φονικό ήρθε πάλι στα συγκαλά του και έκλαιγε σπαρακτικά για καμιά βδομάδα ώσπου όταν του τελειώσανε τα χαρτομάντιλα πήγε στο μαντείο των Δελφών για να τον συμβουλέψει η Πυθία πώς μπορούσε να συγχωρεθεί. Η Πυθία που τον αγαπούσε του είπε:


- Αγαπημένε μου Ηρακλή. Η αλήθεια είναι ότι αποκλείεται να βρεις δικηγόρο να σε υποστηρίξει στο δικαστήριο. Γι’ αυτό λοιπόν άκουσε τι θα κάνεις για να συγχωρεθείς. Θα πας στην Τίρυνθα και θα βρεις τον θείο σου τον Ευρυσθέα. Εκείνος θα σου πει να κάνεις δώδεκα κατορθώματα. Αν τα κάνεις σωστά και τα δώδεκα και βγεις ζωντανός από κει (αν βγεις σφύρα μου…)τότε θα σου συγχωρεθούν όλες οι αμαρτίες.
- Λες; ρώτησε ο Ηρακλής. Να πάω. `Ετσι κι αλλιώς τώρα δεν δουλεύω, με απολύσανε από την οικοδομή γιατί αντί να τη χτίζω τη γκρέμιζα με την απίστευτη δύναμή μου. Ξεκινώ αμέσως. Φιλιά!
Τούτα είπε ο Ηρακλής κι αφού έδωσε τα φιλιά στην Πυθία έφυγε ευθύς για την Τίρυνθα. Μόλις έφτασε στο παλάτι του Ευρυσθέα αυτός φοβήθηκε πολύ γιατί νόμιζε ότι ήθελε να του βουτήξει το θρόνο κι έτσι για να τον ξεφορτωθεί του ανάθεσε αμέσως τον πρώτο άθλο.


Την επόμενη φορά θα δούμε τους άθλους του Ηρακλή παρεούλα. Προς το παρόν χαίρετε και αντίο καλά μου παιδιά.

Μαρία  Κίτρα
maraki@
junior.gr