Ο Λάκης ο Σκυλάκης

και τα άρρωστα ζωάκια

            Πριν από δύο καλοκαίρια, στις αρχές του μήνα Ιούνη, σ’ ένα όμορφο δάσος μακριά από τις πόλεις, ζούσαν πολλά ζωάκια μικρά και μεγάλα. Η ζωή τους κυλούσε ήσυχα και ευχάριστα, μέχρι που μια μέρα έφτασε ένα γράμμα στο ταχυδρομείο. Το γράμμα αυτό έπρεπε να παραδοθεί επειγόντως στον δήμαρχο του δάσους, τον κύριο Ελεφαντούλη. Πραγματικά λοιπόν, το γράμμα δόθηκε από τον ταχυδρόμο τον κύριο Λαγουδέλη μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ο δήμαρχος, άνοιξε το φάκελο απορημένος, ενώ έπινε τον καφέ του και παραλίγο να πνιγεί ο καημένος. Να τι έλεγε το γράμμα: 

«Αγαπητέ κύριε Ελεφαντούλη. 

Ονομάζομαι Λάκης Σκυλάκης και πολύ πιθανόν να με γνωρίζετε από τα πολλά μου κατορθώματα στην ιατρική. Ο λόγος που σας γράφω είναι ο εξής. Επειδή όλη τη χρονιά στην πόλη έχω κουραστεί πάρα πολύ με τη δουλειά μου, αποφάσισα να έρθω με την οικογένειά μου στο δάσος σας, να κάνω για λίγες μέρες τις διακοπές μου. `Εχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για το δάσος και τη φιλοξενία σας και ανυπομονώ να έρθω να ξεκουραστώ και να απολαύσω τις ομορφιές σας. Θα σας παρακαλούσα επίσης να μου κλείσετε ένα ωραίο μεγάλο δωμάτιο με θέα το βουνό και τα δέντρα. Η ζωή στην πόλη όπως γνωρίζετε είναι πολύ δύσκολη και μου έχουν λείψει όλα όσα έχετε εσείς. Αν όλα πάνε καλά, αύριο το πρωί κατά τις 9  θα είμαστε με την οικογένειά μου εκεί. Σας ευχαριστώ και ανυπομονώ να έρθω στα μέρη σας για γαλήνιες και ήσυχες διακοπές.

Φιλικά, Λάκης Σκυλάκης, ιατρός»

Ο καημένος ο δήμαρχος έμεινε με ανοιχτό το στόμα. Ο Λάκης ο Σκυλάκης θα ερχόταν στο δάσος τους για διακοπές; Αυτός ο διάσημος, ο σημαντικός, ο πλούσιος, ο καταπληκτικός γιατρός θα ερχόταν στα μέρη τους; Και μάλιστα αύριο κιόλας; Απίστευτο κι όμως αληθινό. Πω-πω αναστάτωση! Αφού ήπιε άλλη μια γουλιά από τον καφέ του, άρχισε να δίνει οδηγίες. Πήγε στη γραμματέα του και της είπε να βγάλει αμέσως ανακοίνωση, να μαζευτούν όλα τα ζώα του δάσους στην πλατεία. Θα μιλούσε ο δήμαρχος για κάτι πολύ σημαντικό.

Πραγματικά λοιπόν και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, η πλατεία που βρισκόταν κάτω ακριβώς από το δημαρχείο είχε γεμίσει από αμέτρητα ζωάκια που μιλούσαν απορημένα μεταξύ τους δημιουργώντας θόρυβο πολύ. Ο Ελεφαντούλης, έβαλε το καπέλο του, πήρε το μπαστούνι του και κατέβηκε στην πλατεία για να πει τούτα:

«Φίλοι μου καλοί» είπε με δυνατή φωνή, προκειμένου να τον ακούσουν όλοι, οι οποίοι μόλις είδαν τον δήμαρχό τους έκαναν αμέσως ησυχία. «`Εχω ένα πολύ καλό νέο να σας πω και θέλω όλη σας την προσοχή. Λοιπόν. Αύριο το πρωί θα έρθει στο δάσος μας για διακοπές ο διάσημος γιατρός Λάκης Σκυλάκης με την οικογένειά του. `Οπως καταλαβαίνετε αυτό είναι πολύ σημαντικό για το δάσος μας και τον τουρισμό μας γιατί θα γίνουμε γνωστοί σε όλον τον κόσμο. Και όποιος μάθει ότι ο κύριος Σκυλάκης έχει έρθει στα μέρη μας τότε θα θέλουν να έρθουν κι ένα σωρό άλλοι και τότε θα γίνουμε διάσημοι». Ο Ελεφαντούλης τα είπε όλα με μία ανάσα, φουσκωμένος από περηφάνια γιατί ήδη τα μυαλά του είχαν πάρει αέρα. `Οπως αέρα είχαν πάρει και τα μυαλά πολλών από τα ζωάκια που τον άκουγαν με γουρλωμένα μάτια. Σε άλλα πάλι όμως δεν άρεσαν και πολύ αυτά που άκουσαν γιατί σίγουρα θα αναστατωνόταν η ήσυχη ζωή τους. Και όπως πραγματικά έγινε.

Ο κύριος Ελεφαντούλης άρχισε να δίνει οδηγίες και διαταγές στο καθένα από τα ζωάκια. Να λοιπόν τι έπρεπε να κάνουν μερικά από αυτά:

Ο Τέλης ο Αλεπουδέλης, που ήταν ο φούρναρης του δάσους, είχε δουλειές με φούντες. Να ζυμώσει νόστιμα κουλούρια, ψωμί, να φτιάξει όσα γλυκά ήξερε, να κάνει παξιμάδια. Η Λίτσα η Καμηλοπαρδαλίτσα που είχε ανθοπωλείο, έπρεπε να κόψει φρέσκα λουλούδια, να φτιάξει ωραία μπουκέτα με αυτά, διάφορα στεφάνια κι ένα σωρό άλλα.  Κι ο `Ακης ο Γαϊδουράκης που είχε το ξενοδοχείο στο δάσος, έπρεπε να το ασπρίσει ολόκληρο, να αλλάξει σεντόνια, να κάνει διακόσμηση, να στρώσει χαλιά...  Είχε την περισσότερη δουλειά από όλους και είχε λιγάκι θυμώσει, μα ευτυχώς που είχε γαϊδουρινή υπομονή!!!

`Ολη την ημέρα λοιπόν το καθένα από τα ζώα όλο κι έκανε από κάτι. Και σαν ήρθε το βράδυ, όλοι είχαν αποκάμει από την πολύ δουλειά, μα η αλήθεια ήταν ότι το δάσος τους είχε γίνει πραγματικά υπέροχο. 

Και να που ήρθε η επόμενη ημέρα που τους βρήκε όλους να κοιμούνται. `Ολους, εκτός από τον κύριο Ελεφαντούλη που όλο το βράδυ ονειρευόταν ότι είχε γίνει και κείνος διάσημος, και τον έδειχνε η τηλεόραση και τον παίνευαν σαν τον πιο άξιο και ικανό δήμαρχο του κόσμου και πως όλοι ήθελαν να έρθουν στο δάσος του να περάσουν τις διακοπές τους. Μ’ αυτά και μ’ αυτά σηκώθηκε από τα άγρια χαράματα, πλύθηκε, έφαγε ένα πλούσιο πρωινό και για να ξυπνήσει τα υπόλοιπα ζώα έβαλε στο πικάπ του μουσική να ακουστεί από τα μεγάφωνα. Μέσα σε μισή ώρα ήταν όλοι έτοιμοι και είχαν κιόλας μαζευτεί στην άκρη του δάσους, εκεί δηλαδή που ήταν η είσοδος. `Ολοι είχαν αγωνία να δουν επιτέλους τον κύριο Λάκη τον Σκυλάκη από κοντά...

Μα να! Κορναρίσματα αυτοκινήτου ακούστηκαν σε κάποια στιγμή. `Ηταν ο Λάκης ο Σκυλάκης μέσα στο κίτρινο ξέσκεπο αυτοκίνητό του. `Αρχισαν τότε να φωνάζουν και να χαιρετούν όλα τα ζώα, ενώ ο δήμαρχος από τη χαρά του χτυπούσε παλαμάκια. Ο Λάκης ο Σκυλάκης φρέναρε ακριβώς στην είσοδο, κατέβηκε από το αυτοκίνητό του με ύφος σοβαρό και κορδωμένος όπως ήταν περπάτησε αργά προς το μέρος που ήταν ο δήμαρχος. Ο Ελεφαντούλης, έβγαλε το καπέλο του, έκανε μια υπόκλιση στον κύριο Σκυλάκη και του είπε:

«Εκ μέρους όλων μας σας καλοσωρίζω στο όμορφο δάσος μας. Αυτά τα λουλούδια και τα μπισκότα είναι για εσάς. Χαιρόμαστε πολύ που ήρθατε στα μέρη μας και σας ευχόμαστε καλές και ευχάριστες διακοπές. Μα πού είναι αλήθεια η οικογένειά σας αγαπητέ μου;»

Ο Σκυλάκης που δεν του άρεσαν τα πολλά λόγια και η βαβούρα που έκαναν όλοι τους, είπε με ύφος λίγο αυστηρό: «Καταρχήν σας παρακαλώ κάντε λίγο ησυχία, γιατί το κεφάλι μου από το ταξίδι με πονάει. Κατά δεύτερον, σας ευχαριστώ για την θερμή σας υποδοχή. Κατά τρίτον η οικογένειά μου θα έρθει αύριο γιατί η γυναίκα μου είχε ψώνια και έπρεπε εκτάκτως  να πάει στο κομμωτήριο και κατά τέταρτον θα ήθελα να πάω στο ξενοδοχείο να ξαπλώσω λιγάκι, για 5-6 ωρίτσες!!!»

Σκοτωθήκανε όλοι να τον εξυπηρετήσουν. `Αλλος πήρε τις βαλίτσες του, άλλος το αυτοκίνητό του να το παρκάρει, άλλος κρατούσε τα λουλούδια και τα μπισκότα που του είχαν προσφέρει και όλα τα υπόλοιπα ζώα ακολουθούσαν από πίσω από τον Ελεφαντούλη και τον Σκυλάκη. Σε πέντε λεπτά μέσα είχαν φτάσει στο ξενοδοχείο που πρέπει να σας πως ότι ήταν αριστούργημα. Πανέμορφο, κάτασπρο, λουσμένο στα λουλούδια με ένα κόκκινο στρωμένο χαλί στην είσοδο. Ο Ελεφαντούλης έδωσε συγχαρητήρια στον `Ακη τον Γαϊδουράκη για την καλή του δουλειά.

Ο Λάκης ο Σκυλάκης δεν ήταν όμως και τόσο ευγενικός με τα ζώα του δάσους. Τους είπε ένα ξερό «ευχαριστώ» και ότι θα τα λέγανε το απόγευμα πίνοντας με τον δήμαρχο ένα δροσερό αναψυκτικό. Κι έτσι, ο Σκυλάκης ανηφόρισε προς το δωμάτιό του προκειμένου να ξεκουραστεί και τα ζώα μαζί με τον δήμαρχο είχαν μείνει κόκαλο!

Το τι έγινε από το μεσημέρι και μετά... αυτό είναι μια άλλη ιστορία, μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία με πολλά απρόοπτα, που όμως θα την διαβάσετε την άλλη εβδομάδα!


Μαρία  Κίτρα
maraki@junior.gr  

 

Επόμενο